Úvodní stránka

Logo NÚKIB

Vydali jsme přehled Kybernetických incidentů pohledem NÚKIB za říjen 2023.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) evidoval v říjnu 27 kybernetických incidentů. Jejich počet vzrostl oproti předchozímu měsíci a již potřetí v řadě se drží nad průměrem za posledních dvanáct měsíců. Zvýšený počet incidentů se však nepromítl do jejich závažnosti. Naopak došlo k poklesu evidovaných významných incidentů. Stejně jako v minulých měsících dominovala v klasifikaci incidentů kategorie “Dostupnost”, kde i nadále převažovaly DDoS útoky. Více než třetina incidentů v této kategorii však zahrnovala primárně provozní výpadky. NÚKIB zaregistroval také případy průniků, podvodu, škodlivého kódu či incident z kategorie Informační bezpečnost.

V kapitole Zaměřeno na hrozbu se tentokrát věnujeme aktivnímu zneužívání zranitelnosti ve WinRAR (CVE-2023-38831), která byla zveřejněna již v srpnu, ale k výraznějšímu zneužívání začalo docházet až během září a října.

Celý dokument naleznete zde: https://nukib.gov.cz/download/publikace/vyzkum/kyberneticke-incidenty-pohledem-NUKIB-rijen-2023.pdf