Úvodní stránka

Logo NÚKIB

Již tradičně je říjen Evropským měsícem kybernetické bezpečnosti (ECSM), který koordinuje Agentura Evropské unie pro kybernetickou bezpečnost (ENISA). I letos podpoří Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) tuto celoevropskou kampaň nabídkou osvětových a vzdělávacích aktivit na témata kybernetické bezpečnosti pro různé cílové skupiny.

Oficiálními tématy letošní ECSM kampaně jsou zabezpečení chytré domácnosti, ochrana uživatele na sociálních sítích a při on-line nakupování. NÚKIB se bude uvedeným tématům věnovat především prostřednictvím osvětového komiksového instagramu @petr.vytrzny. K příležitosti ECSM připravil NÚKIB speciální seriál plný tipů a zábavných ilustrací.

V rámci letošní kampaně spouští NÚKIB také inovované osvětové on-line kurzy pro děti školního věku Vanda a Eda v Onlajn světě, Digistopa: Příběh Báry a Digistopa: Příběh Svůďáka. On-line kurzy jsou připraveny inkluzivním způsobem, spustitelné i na mobilních zařízeních a jsou doplněny i o metodické listy pro vyučující nebo rodiče.

Na základě on-line kurzu Digistopa: Příběh Svůďáka vznikl ve spolupráci s neziskovou organizací Kvalitní digičas, z.s. a jejím projektem Edukids interaktivní chatbot. Chatbot umožní dětem stát se součástí příběhu prostřednictvím komunikace v reálném čase s jeho hlavní postavou.  

Všechny uvedené osvětové aktivity získaly také záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Oficiální odkazy:

ECSM: https://cybersecuritymonth.eu/

Vanda a Eda v Onlajn světě: https://osveta.nukib.cz/course/view.php?id=96

Digistopa: Příběh Báry: https://osveta.nukib.cz/course/view.php?id=83

Digistopa: Příběh Svůďáka: https://osveta.nukib.cz/course/view.php?id=95

Chatbot: Příběh Svůďáka: https://pribehsvudaka.edukids.cz/