Úvodní stránka

Logo NÚKIB

Kybernetická bezpečnost v krajích je prioritou všech hejtmanů. A to zejména u nemocnic. Asociace krajů ČR proto plánuje intenzivnější spolupráci s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Dohodli se na tom předseda asociace krajů Martin Kuba s ředitelem NÚKIB Karlem Řehkou na společném jednání, které se uskutečnilo ve středu 2. června.

Předmětem jednání byly právě krajské nemocnice a možnosti jejich zabezpečení před kybernetickými útoky. Mimo to kraje spravují řadu tzv. významných informačních systémů, které podléhají regulaci NÚKIB, a jde tudíž o další oblast, kde by bylo vhodné posílit spolupráci. „Sektor zdravotnictví patří dlouhodobě mezi naše priority. Od ledna letošního roku platí nová legislativa, díky níž pod náš dohled spadá více nemocnic, spouštíme specializované vzdělávání pro zdravotníky a obecně se snažíme zabezpečení tohoto sektoru maximálně posílit. Kraje jsou zřizovatelem řady zdravotnických zařízení, a proto je klíčové s nimi debatu na toto téma vést,“ uvedl ředitel NÚKIB Karel Řehka.

„Chci, aby Asociace krajů spolupracovala s NUKIBem mnohem víc. Zvlášť v téhle době je třeba brát hrozbu kybernetických útoků velmi vážně,“ říká předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost v uplynulém roce podnikl řadu aktivit směřujících k vyšší bezpečnosti zdravotnictví. Od prvního ledna letošního roku je účinná novela vyhlášky o kritériích pro určení provozovatele základní služby, podle níž pod regulaci podle zákona o kybernetické bezpečnosti spadá násobně více nemocnic než do té doby. Zároveň jsme pro nemocnice vytvořili specializované vzdělávací materiály a spouštíme také on-line webináře a e-learningové kurzy, jejichž cílem je předat zdravotníkům nezbytné znalosti, díky nimž budou schopní efektivně čelit kybernetickým hrozbám.