Úvodní stránka

Logo NÚKIB

NÚKIB připravil nový osvětový videokurz pro žáky 8. a 9. tříd základních škol s názvem „Jsem netvor, tvor, který žije na netu.“ Cílem propagačních a osvětových videí je seznámit žáky
s etickými, sociálními a bezpečnostními otázkami digitálních technologií. Při průchodu videokurzem se žáci postupně setkají s tématy jako umělá inteligence, internet věcí nebo etický hacking.

Videokurz vznikl unikátním způsobem a odráží reálnou informační a vzdělávací potřebu cílové skupiny. Témata byla určena na základě velkého průzkumu přímo mezi žáky z celé České republiky (n=3300) a žákům pomáhají pochopit digitalizaci společnosti a řídit své digitální prostředí způsobem, který jim bude komfortní a současně bezpečný. Zázemí poskytla SPŠ Smíchov a její Mediální dům Preslova. Důležitou součástí pro popularizaci zmíněných témat byli také oblíbení youtubeři. Celkem se zapojilo 10 youtuberů bez nároku na honorář, kteří zmíněná témata pomohli popularizovat. Hlavní tváří videokurzu je youtubery Lukáš Fritscher alias Lukefry.

Netvor tz unor21 

Důležitou součástí videokurzu jsou také modelové lekce doplněné o podpůrné materiály pro jejich realizaci. Na vývoji těchto materiálů participovali učitelé z praxe a učící knihovníci. Modelové lekce jsou připravené takovým způsobem, aby navazovaly na videa a učily žáky o digitálních technologiích přemýšlet v rámci jejich životní zkušenosti a v každodenních souvislostech. K tomu jsou využity různé metody kritického myšlení jako myšlenkové mapy či SWOT analýzy a další didaktické nástroje. Najdou tedy uplatnění i mimo informatické předměty.

Osvětový videokurz je zveřejněn k příležitosti Safer internet day 2021, který se koná 9. února. Distribuci žákům a učitelům zajistily především školní informační systémy Bakaláři a Škola Online, učícím knihovníkům informační kanály Národní knihovny ČR.

Videokurz je také dostupný na adrese: www.jsemnetvor.cz