Úvodní stránka

Logo NÚKIB

Letošní Festival bezpečného internetu odstartoval dnešní panelovou diskusí pro pracovníky prevence v kyberprostoru. Zahajovací projevy pronesli ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Karel Řehka a náměstek ministra vnitra pro řízení sekce vnitřní bezpečnosti a policejního vzdělávání Jiří Nováček.

„Důvod, proč akce, jako je ta dnešní, považuji za nezbytné, je hlavně nutnost posílení komunikace. Kybernetická bezpečnost není něco, co může vyřešit jeden úřad nebo pár expertů. Jde o týmovou disciplínu, která se týká každého z nás. Každý z nás totiž může kliknout na zavirovaný mail nebo udělat nějakou podobnou chybu a způsobit nedozírné škody,“ řekl na úvod diskuse Karel Řehka.

Celá akce měla být původně prezenční, ale nakonec se kvůli aktuální zdravotní situaci přesunula z většiny do virtuálního prostoru. Ve studiu byli pouze panelisté a celá diskuse byla streamována. V panelu se potkali experti z veřejné i soukromé sféry a také z neziskových organizací.

Hlavním tématem byla prevence rizikového chování na internetu, zejména v případě dětí. Řešila se její efektivita, aktuální trendy i odpovědnost za případné incidenty. „Ochránit děti na internetu je zejména na odpovědnosti rodičů a rodiny. Nicméně bezpečnost kyberprostoru je obecně odpovědností každého z nás. Navíc se nebavíme jen o dětech, ale také o seniorech a dalších ohrožených skupinách,“ dodává Lucie Kosová z oddělení vzdělávání NÚKIB.

Dnešní diskuse byla první ze série akcí v rámci Festivalu bezpečného internetu. Ten je součástí Evropského měsíce (říjen) kybernetické bezpečnosti, který ve spolupráci s Evropskou komisí a s podporou členských států koordinuje Agentura Evropské unie pro kybernetickou bezpečnost (ENISA). Celoevropská kampaň se zaměřuje na šíření povědomí o kybernetické bezpečnosti.