Úvodní stránka

Logo NÚKIB

Podle předsedy vlády ČR Andreje Babiše vývoj sítí páté generace ovlivní všechny sektory včetně v současnosti často diskutovaného zdravotnictví. „Bezpečnost sítí 5G bude určující pro bezpečnost všech nových technologií, které na nich poběží a které jsou pro nás čím dál tím důležitější. Musíme si být jisti, že tyto inovace neohrozí naše bezpečnostní zájmy,“ řekl na dnešním prvním dni Prague 5G Security Conference v zahajovacím projevu Andrej Babiš. Ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Karel Řehka v zahajovacím projevu zejména vyzdvihl význam právě probíhající konference, na níž bylo pozváno přes tisíc účastníků z celého světa a na které vystoupí téměř padesát řečníků z Evropy, Japonska, Austrálie, Koreje, Spojených států, Izraele, Indie a dalších zemí.

Letošní Prague 5G Security Conference je již druhým ročníkem globální konference, na níž se řeší bezpečnost při budování sítí 5. generace. Letošní ročník probíhá ze zdravotních důvodů plně on-line. To však zároveň umožnilo značně zvýšit kapacity konference, na níž bylo letos pozváno přes tisíc účastníků.

Konference je rozdělena na veřejnou část a část pro účastníky. Veřejnou část letos zahájili Karel Řehka, ředitel NÚKIB, Andrej Babiš, předseda vlády ČR, Mike Pompeo, ministr zahraničí spojených států, Peter Dutton, ministr vnitra Austrálie, Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise. Zahájení konference moderoval český cyber attaché ve Spojených státech Daniel Bagge.

Předseda vlády Andrej Babiš ve svém projevu vyzdvihl zejména význam bezpečnost 5G sítí pro bezpečnost všech budoucích technologií, které na těchto sítích poběží. Zároveň připomněl, že Česko mělo vedoucí roli při přípravě EU 5G Security Toolbox, tj. sady opatření na zmírnění rizik spojených s budováním sítí 5. generace. Mezi opatření patří například důsledné analýzy přímých zahraničních investic či hodnocení rizikovosti dodavatelů. „ČR znovu zdůrazňuje svůj závazek dále implementovat Toolbox na národní úrovni,“ uvedl Babiš.

Ředitel NÚKIB ve svém projevu připomněl, že hlavním cílem konference je diskuse o existujících nástrojích k zajištění bezpečnosti sítí 5. generace. „Za tímto účelem jsme letos spustili Prague 5G Repository, což je de facto sdílená virtuální knihovna, do níž mohou jednotlivé státy vkládat své příspěvky, jimiž mohou být nástroje, opatření, legislativa, strategie, rámce a další podobné materiály,“ vysvětluje cíl letošní konference Karel Řehka.

Závěrečný panel konference začne zítra v 15:00 a závěrečná slova pronesou ředitel NÚKIB Karel Řehka a ministr zahraničních věcí vlády ČR Tomáš Petříček. Tento blok konference bude veřejný stejně jako dnešní úvodní část a opět jej bude možné sledovat na následujícím odkazu: https://5gconf.livebox.cz/

 

pompeo

Peter Dutton

reditel3 2