Úvodní stránka

Logo NÚKIB

Školení práce s open-source bezpečnostní platformou Malware Information Sharing Platform & Threat Sharing (MISP), které pořádá Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) spolu se Státní pokladnou Centrem sdílených služeb (SPCSS), proběhne v termínu 10. - 11. 09. 2020.

Platforma MISP slouží pro sdílení artefaktů, taktik, technik a procedur o kybernetických útocích, a to všech členů komunity v celosvětovém měřítku. Platformu MISP využívají i instituce jako například NATO, Europol, Interpol či bankovní instituce. Školení je dále zaměřeno na nástroj Analysis of information leaks (AIL) framework, který umožňuje analýzu datových toků (Pasterbin, Darkweb, Tor a další). Školení je určeno zejména pro technické pracovníky, kteří řeší kybernetickou bezpečnost ve svých organizacích, tj. například bezpečnostní analytici, malware analytici, správci SIEM a další.

Platforma MISP bude jeden ze způsobů, jakým budou sdíleny identifikátory kompromitace (IP adresy, domény, hashe souborů apod.) pro regulované subjekty NÚKIB. Ty tímto školením získávají šanci dozvědět se předem, k čemu tento nástroj bude sloužit a jak se dá používat. Školení je zároveň přínosné i mimo okruh osob regulovaných podle zákona o kybernetické bezpečnosti, neboť se jedná o open-source, který může provozovat kdokoli.

Školení proběhne formou webináře v termínu 10. – 11. září 2020, účast je bezplatná a registrace je možná zde: https://www.xing-events.com/FMLGZGX.html (první den) a https://www.xing-events.com/NHSDVXP.html (druhý den).

Školení organizuje SPCSS ve spolupráci se NÚKIB, přičemž přednášejícími budou přímo tvůrci nástroje z Lucemburského CIRCL. Školení proběhne on-line v anglickém jazyce a vyžaduje vlastní notebook pro praktická cvičení.