Úvodní stránka

Logo NÚKIB

Koncem července proběhlo ve vojenském prostoru Libavá testování nové GNSS antény primárně určené pro příjem signálu služby PRS navigačního systému Galileo, tj. veřejně regulované služby, která slouží státem autorizovaným uživatelům. Testy ukázaly, že nová anténa je výrazně odolnější proti rušení.

Dne 27. 7. 2020 proběhlo testování prototypu GNSS „smart“ antény IZ359, který byl vyvinut společností INTRIPLE, a.s. v rámci projektu oddělení TEMPEST NÚKIB v oblasti vědy, výzkumu a inovací s názvem „Vývoj antény pro signály GNSS Galileo a služby PRS odolné proti rušení“.

Testování bylo realizováno na základě Rámcové dohody o podpoře vybraných činností mezi MO ČR a NÚKIB. V součinnosti se specialisty Sekce zpravodajského zabezpečení AČR MO bylo připraveno celkem 12 testovacích scénářů. Vlastní testy se uskutečnily ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá za účasti zástupců společnosti INTRIPLE, a.s., oddělení TEMPEST, odboru PRS NÚKIB a specialistů AČR, konktrétně z 53. pluku průzkumu a elektronického boje a Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu.

Vzhledem k nedostupnosti přijímače Galileo PRS byly pro testy použity přijímače GPS určené pro autorizované (vojenské) uživatele.

Toto testování navazovalo na nedávné měření tohoto prototypu antény v rámci testování navigačních systémů letadla Boeing 737 Max na letišti v Praze Ruzyni, kterého se aktivně zúčastnili pracovníci oddělení TEMPEST.

Výsledky testů potvrdily laboratorní měření a prokázaly mnohonásobně zvýšenou odolnost příjmu signálů GNSS v nepříznivých podmínkách pomocí nově vyvinuté antény GNSS.

GNSS antena