Úvodní stránka

Logo NÚKIB

Včera skončil další ročník největšího a nejkomplexnějšího technického cvičení kybernetické bezpečnosti - Locked Shields 2018. Český tým se umístil na třetím místě za týmy NATO a Francie. Dohromady bylo do cvičení zapojeno více než 1 000 odborníků, celkem soutěžilo 22 týmů ze 30 zemí světa.

Český tým složený ze zástupců NÚKIB a dalších subjektů bezpečnostní komunity státní, soukromé i akademické sféry se umístil celkově na třetím místě. Do Locked Shields 2018 bylo zapojeno více než 1000 odborníků, soutěžilo celkem 22 týmů ze 30 zemí. V českém týmu byly kromě NÚKIB zastoupeny následující organizace: CESNET, Ministerstvo obrany, Vojenské zpravodajství, Red Hat, Bezpečnostní informační služba, Národní bezpečnostní úřad, Armáda České republiky, Masarykova univerzita a CZ.NIC.

Cvičení vyhrál bezpečnostní tým NATO, na druhém místě se umístil tým Francie. Český tým se cvičení zúčastnil samostatně již počtvrté, v loňském roce cvičení dokonce vyhrál. I letos se během dvou dnů vyčerpávající práce pod velkým tlakem dokázal udržet mezi vedoucími týmy. Celkově získal 32 088 bodů, přičemž průměr napříč všemi 22 týmy byl 18 215. V dílčím hodnocení části věnující se plnění úkolů a reportování situace byl český tým dokonce na prvním místě.

Cvičení zahrnovalo zhruba 4 000 virtualizovaných systémů a více než 2 500 útoků. Každý tým měl za úkol udržet v chodu více než 150 komplexních IT systémů.

Zástupce organizátorů Aare Reintam, ředitel pro technická cvičení v NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence (NATO CCD COE), krátce okomentoval výsledek vítězného týmu: „Vítězný tým vynikal ve všech kategoriích cvičení. Bylo to poprvé, kdy se NATO zúčastnilo s týmem zastupujícím různé agentury NATO.”

Experti z českého týmu tak opětovně odvedli vynikající práci a potvrdili dlouhodobě výborné a vyrovnané výsledky v největším aliančním cvičení. Stejně to hodnotí i ředitel GovCERT.CZ (NÚKIB) Radim Ošťádal: „Úspěch českého týmu je výsledkem skvělé spolupráce české bezpečnostní komunity z řad státní, soukromé i akademické sféry a také obrovského nasazení jednotlivých členů týmu. Během uplynulých dvou dnů společně čelili sofistikovaným útokům při obraně rozsáhlé infrastruktury. Cvičení oficiálně probíhalo během dvou dnů, ale příprava obrany a analýza získaných dat probíhala v předstihu několik týdnů a během cvičení pokračovala až do pozdních nočních hodin. Tato společná snaha všech členů českého týmu pak přispěla k našemu kvalitnímu výkonu a skvělému umístění.“

Aktivní účastníci cvičení ze sdružení CESNET ke akci uvedli: „Locked Shields je nejkomplexnější cvičené kterého jsme se kdy měli šanci zúčastnit. Jde o velmi reálnou simulaci veškerých problémů spojených s provozem a zabezpečením heterogenní kybernetické infrastruktury, proti vnitřním i vnějším útokům. Za uplynulý týden jsme měli možnost si opět připomenout, jak je možné či nemožné postupovat při v kritických situacích, které mohou v každodenním životě z minuty na minutu začít výpadkem jedné obyčejné uživatelské stanice a skončit ztrátou kontroly nad letovým prostorem nebo schopností provozovat zdroj pitné vody.

Cvičení je organizováno od roku 2010 NATO CCD COE, akreditovaným výzkumným a tréninkovým zařízením NATO, které poskytuje vzdělávací služby, konzultace, předává zkušenosti a provádí výzkum a vývoj v oblasti kybernetické bezpečnosti. V současné době jsou členy CCD COE Austrálie, Belgie, Česká republika, Estonsko, Francie, Německo, Portugalsko, Řecko, Maďarsko, Itálie, Lotyšsko, Litva, Nizozemsko, Polsko, Slovensko, Španělsko, Turecko, Spojené království a Spojené státy. Z nečlenských států NATO jsou partnery Finsko a Rakousko, o stejný status aktuálně usiluje i Švédsko. Letošní ročník byl organizován ve spolupráci s obrannými silami Estonska a Finska, švédskou Defence University, britskou armádou, United States European Command (EUCOM), Analysis and Simulation Centre for Air Operations (CASPOA) Centre of Excellence a Tallinn University of Technology.

Fotografie ze cvičení najdete zde.

Závěrečná tisková zpráva je k dispozici zde.