Úvodní stránka

Logo NÚKIB

V Brně pod vedením Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) ve spolupráci s Masarykovou univerzitou v Brně proběhlo mezinárodní cvičení kybernetické bezpečnosti Cyber Czech. Cvičení, které probíhalo v úterý a ve středu, se účastnily týmy z Česka, Slovenska, Izraele a tým stálé strukturované spolupráce PESCO.

Fiktivní zemi Pilsneria ohrožuje hurikán. Zároveň se ukazuje, že integrovaný záchranný systém (IZS), který na zasažená místa vysílá záchranáře, hasiče a další složky IZS, hlásí chybné nebo žádné informace. Do toho přicházejí výpadky proudu a další důležité infrastruktury. Cvičící týmy mají za úkol infrastrukturu, která je namodelována na kybernetickém polygonu KYPO Masarykovy univerzity v Brně podle reálných systémů, v rámci možností ubránit před kybernetickými útoky. „Cvičení se snaží pracovat se situacemi, které skutečně mohou nastat. Proto jsme v minulosti simulovali například útok na jadernou elektrárnu, respektive na její řídící systémy. Nyní je to integrovaný záchranný systém, který také může čelit kybernetickým útokům, a státy tudíž musí mít kapacity, které budou schopné systém zabezpečit a ubránit,“ říká Martina Ulmanová z oddělení cvičení NÚKIB. Kromě technické roviny musí týmy řešit i problémy čistě netechnického charakteru. Mimo jiné se musí zabývat tím, jestli jsou jejich kroky v souladu s mezinárodním právem či jestli charakter útoků není porušením vnitřního práva a není nezbytné kontaktovat například policii. A důležitou roli hrají také média, respektive veřejnost. Zúčastněné týmy musí průběžně informovat novináře, které v rámci cvičení představují zaměstnanci NÚKIB, aby veřejnost měla dost informací o probíhající krizi a o jejím vývoji. „Hodnotíme zejména to, jestli jsou poskytnuté informace pravdivé a jestli týmy poskytují informace včas. Týmy by se rozhodně neměly dopouštět spekulací a dalších věcí, které by mohly posílit paniku veřejnosti,“ vysvětluje Ulmanová. V rámci cvičení také došlo k prvnímu setkání cvičícího týmu rychlé reakce PESCO, což je zkratka pro stálou strukturovanou spolupráci států EU. Tým pro kybernetickou bezpečnost se poprvé setkal právě v Brně na cvičení NÚKIB. Letošní cvičení navazuje na řadu podobných akcí v minulosti. NÚKIB a před ním ještě Národní centrum kybernetické bezpečnosti pořádá cvičení na kybernetickém polygonu od roku 2015 a za tu dobu prošly Brnem řádově stovky odborníků na kybernetickou a informační bezpečnost z nejrůznějších zemí světa včetně specialistů z České republiky.

cvičící na kybernetickém polygonu cvičící na kybernetickém polygonu cvičící na kybernetickém polygonu cvičící na kybernetickém polygonu