Úvodní stránka

Logo NÚKIB

Český tým skončil druhý na největším a nejkomplexnějším cvičení kybernetické bezpečnosti na světě, Locked Shields 2019, pořádané NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence v estonském Talinu. První místo obsadil tým z Francie. Dohromady bylo do cvičení zapojeno více než 1 000 specialistů a celkem soutěžilo 23 týmů z celého světa.

Experti z českého týmu opět odvedli vynikající práci a potvrdili dlouhodobě výborné a vyrovnané výsledky v největším aliančním cvičení. „S radostí českému týmu gratuluji. Z pěti účastí na cvičení být třikrát, jak se říká, na bedně, to už určitě není náhoda. Vím, že se za tím skrývá systematická a důsledná příprava. A také vím, že se příprava a vzájemná spolupráce celého týmu denně promítají do reálného světa, do aktuální vysoké úrovně české kyberbezpečnosti,“ říká Dušan Navrátil, ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Cvičení stejně jako v minulých letech simulovalo reálné kybernetické útoky. Účastníci proto museli bránit například elektrárnu nebo čističku vody před kybernetickými útoky, které měly za cíl vyřadit tato zařízení z provozu. Infrastruktura navíc obsahovala zařízení, která se reálně používají v podobných systémech.

Kromě technické části bylo cvičení zaměřené i na netechnické aspekty podobných útoků. Týmy proto musely zvládat otázky novinářů i veřejnosti a neustále komunikovat, aby zmírnily paniku, kterou by podobné útoky u veřejnosti vyvolaly. Podobně na tom byly právní části týmů, které se staraly o to, aby veškeré zásahy byly v souladu s mezinárodním právem.

Český tým byl, stejně jako v předchozích letech, složený ze zástupců NÚKIB a dalších lidí ze státní, soukromé i akademické sféry, kteří působí v oblasti kybernetické bezpečnosti. Letos tvořily tým společně se specialisty z NÚKIB zástupci subjektů Avast, Masarykovy univerzity, Armády ČR, Red Hat, Axians, NetSuite, Accenture, CZ.NIC, CESNET a ministerstev obrany a zahraničních věcí.

Cvičení vyhrál bezpečnostní tým Francie, na třetím místě se umístil tým Švédska. Český bezpečnostní tým se cvičení zúčastnil samostatně již popáté, v loňském roce skončil na třetím místě, předloni cvičení dokonce vyhrál. I letos se během dvou dnů vyčerpávající práce pod velkým tlakem dokázal celou dobu držet mezi vedoucími týmy.

Do Locked Shields 2019 bylo zapojeno více než 1000 odborníků a soutěžilo celkem 23 týmů z celého světa. Letošní ročník cvičení zahrnoval zhruba 4 000 virtualizovaných systémů a více než 2 500 útoků. Každý tým měl za úkol udržet v chodu více než 150 komplexních IT systémů. „Snažíme se technickou hru zpestřovat strategickými zásahy a právními otázkami, například se ptáme jak budete řešit pád dronu, co nato vaše vláda a řada dalších otázek,“ uvedl ke cvičení Tomáš Minárik, dlouholetý zástupce NÚKIB ve výzkumném kybernetickém centru NATO.

Cvičení je organizováno od roku 2010 NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence, akreditovaným výzkumným a tréninkovým zařízením NATO, které poskytuje vzdělávací služby, konzultace, předává zkušenosti a provádí výzkum a vývoj v oblasti kybernetické bezpečnosti. V současné době jsou členy CCD COE Austrálie, Belgie, Česká republika, Estonsko, Francie, Německo, Portugalsko, Řecko, Maďarsko, Itálie, Lotyšsko, Litva, Nizozemsko, Polsko, Slovensko, Španělsko, Turecko, Spojené království a Spojené státy. Z nečlenských států NATO jsou partnery Finsko a Rakousko, o stejný status aktuálně usiluje i Švédsko. Letošní ročník byl organizován ve spolupráci s obrannými silami Estonska a Finska, švédskou Defence University, britskou armádou, United States European Command (EUCOM), Analysis and Simulation Centre for Air Operations (CASPOA) Centre of Excellence a Tallinn University of Technology.