Úvodní stránka

Logo NÚKIB

Estonské NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence (CCDCOE) zveřejnilo dokument, který se zabývá bezpečností budoucích 5G sítí ve spojení se společností Huawei jakožto dodavatelem 5G technologií. Podle autorů dokumentu musí být k problematice přistupováno v širším kontextu.

Jde mimo jiné o politické a právní prostředí Číny, možnou kyber špionáž a o vztah veřejné i soukromé sféry. V textu je uvedeno, že bezpečnost digitální infrastruktury není jen otázkou technologické platformy.

V dokumentu je rovněž formulováno, že některé čínské technologické společnosti jsou globálně silné, což je výsledkem cílené politiky vlády a dotací, kdy firmy jsou nejen podporovány, ale i právně zavázány ke spolupráci se zpravodajskými službami. Panuje oprávněná obava, že použití čínských technologií by znamenalo závislost na zařízení, které by mohlo být kontrolováno čínskými službami či armádou. Jakákoli následná změna by pak znamenala vysoké finanční náklady.

Zavedení 5G by mělo být vnímáno jako strategické, ne pouze technické rozhodnutí. Je zásadní trvat na nejvyšší možné míře bezpečnosti a záruk.

Podle dokumentu existují k Huawei plnohodnotné alternativy a jejich využití je nutné k zachování svobodné volby.

Orginál dokumentu stáhnete zde: https://www.ccdcoe.org/library/publications/huawei-5g-and-china-as-a-security-threat/